Ραγδαία άνοδος των αγορών ακινήτων από ξένους

Αύξηση 51,7% σημείωσε κατά το πρώτο τετράμηνο η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αυτό προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), με βάση τα οποία εκτιμάται ότι ήδη κατά το φετινό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, τουλάχιστον 135 εκατ. ευρώ (σε ετησιοποιημένη βάση) έχουν τοποθετηθεί στην εγχώρια αγορά ακινήτων από το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο του 2016 το σχετικό μέγεθος δεν είχε ξεπεράσει τα 270 εκατ. ευρώ, έχοντας όμως επίσης καταγράψει αύξηση της τάξεως του 45% σε σχέση με το 2015.

Εν ολίγοις, όπως προκύπτει στην πράξη, η άνοδος του τουρισμού έχει αρχίσει να μεταφράζεται και σε σταθερή και σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, το «ρεύμα» αυτό αφορά τόσο εξοχικές κατοικίες όσο και διαμερίσματα ή μεζονέτες στην Αττική, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών δεν είναι μονόπλευρο.

Αλλοι αναζητούν ένα εξοχικό για να μένουν κάποιες εβδομάδες τον χρόνο, άλλοι θέλουν, εκτός από αυτό, να έχουν και τη δυνατότητα να το μισθώνουν σε τρίτους, εκμεταλλευόμενοι τη ροή επισκεπτών στην Ελλάδα, που αναζητούν καταλύματα μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως η Airbnb και η HomeAway.

Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των ενδιαφερόμενων αγοραστών είναι άνθρωποι από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως από την Κίνα, τη Ρωσία και πλέον και από την Τουρκία, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζα», ώστε να λάβουν και άδεια παραμονής για τους ίδιους και τους συγγενείς τους. Ως εκ τούτου, κινούνται και στην αγορά της Αττικής και δη εκείνης των νοτίων προαστίων, όπου προσφέρονται αρκετά ακίνητα αυτής της εμβέλειας, τα οποία έχουν και το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούν να μισθωθούν και μέσω Airbnb, καθώς υπάρχει σημαντική ζήτηση από το εξωτερικό για την ενοικίαση διαμερισμάτων κοντά στη θάλασσα.

Στο κέντρο της Αθήνας

Εναλλακτικά, αρκετοί ξένοι επενδυτές κινούνται και στην αγορά του κέντρου της Αθήνας και κυρίως σε μεγάλης ηλικίας ακίνητα, που βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία. Στο πλαίσιο αυτό, περιοχές όπως το Κουκάκι, η Πλάκα, ο Κεραμεικός, το Θησείο και το Μεταξουργείο βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης. Μάλιστα, μεσίτες αναφέρουν ότι αρκετοί ξένοι αγοραστές αποκτούν δεκάδες διαμερίσματα χαμηλής αξίας, προκειμένου να υπερκαλύψουν το όριο των 250.000 ευρώ και να λάβουν την άδεια παραμονής και παράλληλα να μισθώσουν τα ακίνητα αυτά κυρίως μέσω βραχυπρόθεσμων συμβολαίων. Πρόκειται για ένα νέο είδος επένδυσης στην ελληνική αγορά ακινήτων, που πηγάζει από την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ